Takana ovat ne ajat jolloin Oy Suomi Ab sulki ovensa heinäkuuksi. Silloin kun olimme vielä pieni, Euroopastakin eristäytynyt saareke omalla valuutalla ja oman maan asioista maan rajojen sisäpuolella suurelta osin päättävänä tahona, oli vuotuinen nukahdus kesäiselle niitylle mahdollista. Nyt kun olemme enää vain pieni, ei nukahtamiseen ole varaa. Talouselämä-lehti kirjoitti juhannuksen alla ilmestyneessä numerossaan 25/2013 kesän merkittävimmistä päivämääristä ja talouden tapahtumista otsikolla ’Talouden hikinen kesä’. Maamme talouteen suoraan vaikuttavia neuvotteluja ja päätöksiä tehdään ja tulosjulkistuksia pidetään pitkin heinäkuutakin.
Työmarkkinat tavallaan lähtevät ”kesälaitumille”. Työttömät työnhakijat tyypillisesti analysoivat tässä vaiheessa vuoden ensimmäisen puoliskon hakujaan ja miettivät varpaitaan järvessä uittaessaan taktiikkaansa uuden, entistä tehokkaamman hakuprosessin käynnistämiseksi heti elokuussa. Nykyiseen työhönsä leipiintyneet tai urakehitysnäkymiinsä tyytymättömät osaajat puolestaan käyttävät toki lomansa rentoutumiseen – ja siinä yhteydessä aikaa on rauhassa pohtia myös omia vaihtoehtoja uran seuraavan siirron osalta. Mitä sitä oikeasti haluaisi tehdä, ja millaisista ympyröistä vetäytyä kesälomalle vuoden päästä. Oma veikkaukseni on että tämä porukka on älypuhelimiensa välityksellä grilliensä ääreltä jopa todennäköisempi vierailija työpaikkasivustoilla heinäkuun aikana kuin varsinaiset työttömät. Ja työnantajien puolelta virvelöinnin ja golffauksen lomassa hiipivät mieleen loppuvuoden tavoitteet, niiden saavuttamisen suurimmat riskit, ja mahdollisesti oman yksikön tai tiimin miehityksessä tehtävät muutokset. Heti elokuussahan muutokset pitää saada vauhtiin jos mielii vaikutuksien näkyvän vuoden loppuun mennessä. Vai mitä?
Eli tavallaan työmarkkinat myös viettävät kesälomaa. Uusia paikkoja tulee tarjolle tai toimeksiantoja suorahakuihin keskivertokuukautta vähemmän heinäkuussa. Mutta uskaltaisin väittää että kumulatiivisesti työnhakuun, uran vaihtoihin, ja kykyjen etsintään liittyvää suunnittelua tapahtuu hyttyskarkoittimen tuoksussa valoisassa kesäillassa jopa enemmän kuin mihinkään muuhun aikaan vuodesta.
Aina on joukossa myös niitä jotka ottavat ’varaslähdön’, eli käynnistävät suorahaku toimeksiantonsa elokuun sijasta heinäkuun puolivälissä tai aloittavat uuden työnhakukampanjansa muiden vielä odottaessa sitä virallista syyskauden kiireiden käynnitymistä elokuun puolella. Varhaisista linnuista ja madoista on olemassa vanha viidakon sanonta niistäkin, ja tässäkin yhteydessä siinä on perää. Jos tietää mitä haluaa, odottamalla ottaa vain sen riskin että joku joka sattuu haluamaan samaa asiaa, ehtii ensin.
Mutta nyt kannattaa varmistaa että aurinkorasvan suojakerroin on riittävä. Etteivät ne luomumakkarat räjähdä sinne grilliin. Että polttopuita on riittävästi iltasaunan lämmitykseen. Että tulee nautittua riittävästi nestettä. Ja että kohta voi hämmentää tuttavapiiriään itsevarmalla hymyllä – niin onnistuneen loman kuin selkeiden urasuunnitelmienkin johdosta.
Oikein hyvää kesää – myös sinne älypuhelimeen!