Nyt yrittäjiksi – hullujako te olette??

Tuon suuntaisia kysymyksiä, tai vähintäänkin ilmeitä, olen saanut kohdata kertoessani lähteneeni juuri yrittäjäksi. Pieni tilannekatsaus: lama-aikaa muistuttava taloustilanne, jossa yritykset ovat huomattavan varovaisia liikkeissään, työvoimaa valitettavan usein saatetaan ulos ovesta, kotitaloudet leikkaavat investointejaan, ja ’parempien aikojen’ ennusteet vaihtelevat suuresti katsojan kristallipallon kirkkauden mukaan.

Yleisellä tasolla on helppo tehdä johtopäätös että tällaisena aikana ainakaan ei kannata perustaa start-up firmaa jonka liikkeelle saaminen hyvinäkin aikoina on perinteisesti hidas ja työläs prosessi, ja riskit epäonnistumiseen merkittävät. Mutta mutta…

Itse näen tässä työmarkkinatilanteessa merkittäviä mahdollisuuksia työllistämispalvelujen tarjoajille.

Tällaisina ’epävarmoina’ aikoina jos koskaan työnantajat haluavat varmistaa että uutta työntekijää valittaessa parhaat saatavilla olevat kandidaatit ovat varmasti mukana hakuprosessissa ja valintapäätös tehdään oikein. Tuossa on jo kaksi Kilimanjaron kokoista mahdollisuutta ’mennä metsään’ parhaista tarkoitusperistä huolimatta. Nykyisellään kun jokaiseen vähänkin houkuttelevaan työpaikkaan on helposti satoja hakijoita, itse hakemusten läpikäyminen ja haastateltavien valinta on jo melkoinen prosessi. Ja mitä jos hakemuksen laatimisessa tai julkaisussa menikin jotain poskelleen niin että juuri ne kaivatunlaiset hakijat jäivät vallan saavuttamatta?

Toinen merkittävä mahdollisuus tuleekin sitten työntekijöiden taholta. Työttömien työnhakijoiden määrä on kasvussa – ja mitä enemmän se kasvaa, sitä suuremmaksi käy yksittäisen työnhakijan tarve erottua massasta omien työnsaantimahdollisuuksiensa parantamiseksi. Varsinaisten työttömien lisäksi uuden työpaikan hakua ainakin vakavissaan suunnittelevat tyypillisesti myös nykyisen työpaikkansa toistuviin YT-neuvotteluihin leipääntyneet tai muuten uramahdollisuuksiinsa uskonsa menettäneet eri alojen ammattilaiset. Tämä porukka on usein valikoivampaa hakemiensa tehtävien suhteen kuin työttömät – ja samalla heidän joukossan helposti on sitäkin varteenotettavampia hakijoita niihin tehtäviin joihin he hakevat. Työttömänä tai muuten uusien haasteiden haussa – omien vahvuuksien tunnistaminen ja oikeanlainen korostaminen, sosiaalisen median osaava hyödyntäminen haun tukena, ja suhteiden käyttäminen jalan saamiseksi ovenrakoon ovat kaikki seikkoja joissa henkilökohtainen sparraaminen oman työnhaun tueksi tuo paitsi itsevarmuutta myös mahdollisesti kokonaan uusia näkemyksiä oman uran mahdollisiin seuraaviin siirtoihin.

Suomen hallitusta on paljon kritisoitu sekavasta päätöksenteosta ja osin suorastaan väärien päätösten tekemisestä. Olkoon niin. Itse uskon kuitenkin oman panoksen merkitykseen niin työllistymisen eteenpäinviemiseen kuin asioihin vaikuttamisessa yleensäkin. Antaa hallituksen rakentavaa pitemmällä aikavälillä yritystoimintaa ja ihmisten työllistymistä tukevaa politiikkaa – me iSearch Oy:ssä teemme voitavamme auttaaksemme mahdollisimman montaa työnantajaa ja työnhakijaa löytämään toisensa tässä ja nyt! Ja kyllä – pieni annos hulluuttakin on joskus välttämätöntä:).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *