Vastavalmistuneet ja työnhaku

No niin, taas on suvivirret laulettu – tai sitten ei – ja jokatapauksessa pitkä rivi nuoria viettänyt koulun päättäjäisiä kuluneena viikonloppuna. Onnittelut kaikille uusille ylioppilaille ja ammattiin valmistuneille! Ammatteihin valmistuneille edessä on sen ensiarvoisen tärkeän, valmistumisen jälkeen ensimmäisen kokoaikaisen ja vieläpä koulutusta vastaavan työpaikan löytäminen. Ja valkolakin saaneille jatko-opintopaikkaa varmasti mieluusti edeltäisi ainakin kesätyöpaikka tai vaikka välivuoden mittainen työskentely. Eivät ole ihan helppoja rasteja nyky-Suomessa.

Tuolla Uratärpit-ryhmässä LinkedIn:ssä on parhaillaan meneillään mielenkiintoinen keskustelu korkeakoulututkinnon merkityksestä työnhaussa. Välillä tuntuu että Suomessa työpaikkailmoituksissa mainitaan korkeakoulututkinto hakukriteerinä enemmänkin säännönmukaisesti kuin kuvatun työtehtävän vastuualueeseen perustuen. Erilaisten tutkintojen ja koulutusasteiden kirjo on Suomessa muutenkin niin laaja, että uutta työvoimaa haettassa halutunlaisen koulutuksen määrittäminen ei aina ole kovin suoraviivainen tehtävä. Koulutus on käytännössä silti usein haastattelijalle helpompi tarkistettava ja sitä kautta varsinkin suuren hakijamäärän kohdalla houkutteleva karsintatyökalu, kuin hakijan aidon osaamisen mittaaminen.

Opiskelu kannattaa mielestäni aina kun siihen on mahdollisuus. Siinä oppii uutta, ja sitä kautta kehittää itseään. Se, onko opinnoista aina suoraa hyötyä työuralla, onkin sitten jo eri asia. Riippuen esimerkiksi siitä missä vaiheessa työuraansa henkilö on, ja miten hyvin jatko-opintojen aihepiiri liippaa nykyisen työnantajan tarpeita. Mutta jos opiskelun ottaa ensisijassa itsensä kehittämisensä, siitä vinkkelistä että sen ohella positiivinen vaikutus uramahdollisuuksiin on tervetullutta boonusta, niin tuskin tulee pettymään.

Työnhakuakin voi ”opiskella”, ja se kuuluu jossain määrin myös siihen kliseeksi muodostuneeseen kategoriaan jossa harjoitus tekee mestarin. Esimerkiksi työpaikkahaastatteluista saa aina tärkeää kokemusta erilaisista haastattelukäytännöistä. Jos siis et tullut valituksi mutta pääsit kuitenkin haastatteluun, olet jo vahvoilla – profiilisi on selkeästi mielenkiintoinen työnantajille hakemasi tyyppiseen tehtävään, ja jokainen haastattelu jonka läpikäyt tuo lisää itseluottamusta seuraavaa kutsua silmällä pitäen. Siitä ei useinkaan ole enää pitkä matka siihen kalamiehen hihkaisuun.

Jos haastattelukutsutkin jäävät toistuvasti saamatta, kannattaa kysyä neuvoa ansioluettelon ja saatekirjeen, mahdollisesti laajemminkin hakuprosessin osalta. Neuvovia tahoja voi hakea tarpeen mukaan kotoa tai naapurista – miksei vaikka TE-toimistolta. iSearch:in tarjoamista henkilökohtaisista palveluista löydät lisätietoja verkkosivuiltamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *